Esittely

Kuva Marja Uusitalo

Olen Reija Nieminen, koirankouluttaja ja ammattivalmentaja. Olen kilpaillut koirieni kanssa vuodesta 1999. Asun Keravalla.

Olen kiertänyt eri puolella Suomea kouluttamassa henkilöetsintää ja tottelevaisuutta vuodesta 2007. Autan koiraharrastajia ja -omistajia palvelus- ja pelastuskoirien koulutuksessa, sekä koti- ja seurakoirien arkitottelevaisuuden parantamisessa.

Koulutustekniikkani ovat positiivisia ja ne perustuvat koiran omaan halukkuuteen ja aktiivisuuteen (operantti ja klassinen ehdollistuminen). Tavoitteeni on kouluttaa energinen, voimakas, keskittynyt, iloinen ja innokas kilpailukoira. Arjessa tavoitteeni on luotettava, heti kutsusta luokse saapuva koira, joka osaa kulkea vierellä halutessani ja joka osaa odottaa ruokaansa, oven avausta, autosta tuloa, jne. Koira on arjessa sellainen iloinen ja luottavainen, rauhallista puhetta ymmärtävä elämänkumppani.

Valmentamisen tapani on läsnäoleva; emme vain suorita harjoitusohjelmaa, vaan pysähdymme ja harjoittelemme sitä, mitä koira juuri nyt eniten tarvitsee. Tavoitteeni on, että ihmiset lähtevät koulutuksista voimaantuneina kotiin, hyvällä fiiliksellä – vaikka olisi ollut haastava päivä. Yrittäminen ja erehtyminen on sallittua ja toivottavaa, sillä se on tehokas tapa oppia. Valmennuksessa tavoitteena ovat tunnetaidot ja koiran innokas asennoituminen. Ne ovat prioriteettilistalla ensimmäisinä, jotta koira oppii ja nauttii tekemisestään.

 

 

Olen ”Haamuja Tuulessa, palvelus- ja pelastuskoiran koulutus hakukokeeseen” -kirjan kirjoittaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olemme saavuttaneet koirani Eloketun Etiäinen kanssa hakukokeissa 7 arvokilpailumitalia, joista 2 SM-kultaa, 1 Pohjoismaiden mestaruushopea ja 1 Pohjoismaiden mestaruuspronssi. Aran suomenmestaruus Paimiossa vuonna 2010. Ohjaajina Reija Nieminen (tottelevaisuus) ja Marja Uusitalo (maasto). Kuva Titta Järvenpää

 

 

 

 

 

Olemme saavuttanut koirani Parendo Vinces Altiora Peto kanssa suojelukokeissa korkeimman koeluokan koulutustunnuksen (IP3). Opra suojeluharjoituksissa kesällä 2014. Kuva Katarína Vargová
Opra peltojälkiharjoituksissa kesällä 2016. Kuva Jane Ilomäki
Opra tottelevaisuusharjoituksissa kesällä 2016. Kuva Marja Uusitalo

 

Olen Suomen Palveluskoiraliiton tuomari (lajeina BH, tottelevaisuus, haku) ja Suomen Kennelliiton ylituomari.

 

Videolla harjoittelen koirani Opran kanssa vuonna 2014 erilaisia temppuja pääosin shaping-tekniikalla. Tässä näkyy esimerkillisesti koiran aktiivisuus ja käytösten tarjoamisen tila. Asenne on siis kunnossa, sen sijaan suunta, tarkkuus ja täsmällisyys ovat vielä keskeneräisiä ja vaativat lisää harjoittelua.

 

Toisella videolla näkyy koirani Opran kanssa tehty BH-koe vuonna 2015. Opran seuraaminen on voimakasta, halukasta, energistä ja oikea-asentoista. Kokeen loppua kohti Opran keskittyminen herpaantuu ja alkaa tulla virheitä mm. luoksetulon perusasennossa. Tässä on kuitenkin hyvä esimerkki koirasta, joka on omaksunut sille koulutetun aktiivisuuden. Keskittymistä sen sijaan on vahvistettava joka harjoituksessa.

Seuraaminen hihnassa:

 

Seuraaminen vapaana:

 

Liikkeestä istuminen:

 

Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo: